İLK COĞRAFYACI VE ÜNLÜ TÜRK COĞRAFYACILAR

  Strabon (M.Ö. 60 – M.S. 24) dünyanın ilk coğrafyacısı olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda tarihçi ve filozoftur. M.Ö. 60 yılında Pantos’ta, Amaseia (Amasya) kentinde doğmuştur. Varlıklı bir aileden olduğu için iyi bir öğrenim alabilmiş ve istediği kadar gezme olanağına sahip olmuştur.

 Strabon, güneyde Aithiopia sınırına kadar Nil Vadisi’ni gezmiş, doğuda Komana Aureia’da kısa bir süre bulunmuş, Pyramos (Ceyhan) Irmağı’nı, Phrygia’da Hieropolis’i (Pamukkale) Karia’da Nysa’yı (Sultanhisar) ve İonia’da Ephesos’u (Selçuk) görmüş, Pantos bölgesini yakından tanımış; Sinope’ye (Sinop), Kyzikos’a (Erdek) ve Nikiaia’ya (lznik) gitmiş, Kilikia ve Karia’da dolaşmış; Mylasa (Milas), Alobonda’ya (Araphisar), Tralles’e (Aydın) ve olasılıkla Synnada (Şuhut), Magnesia’ya (Manisa), Smyrna (İzmir), Eukseines (Karadeniz) kıyılarına ve Suriye’ye ve Berytos’a (Beyrut) kadar gitmiştir. Ayrıca, Yunanistan, Roma İmparatorluğu ve Mısır’ın büyük bir bölümünü de gezmiştir. M.S. 24 yılında, son yıllarını geçirdiği, doğum yeri Amaseia’ da öldüğü kabul edilmektedir.



 Kaşgarlı Mahmut: Divan-ı Lügat- it Türk isimli bir kitap yazmıştır yazmış olduğu bu kitapta bir haritaya da yer veren Kaşgarlı Mahmut kendisinden sonra gelen 15. YY coğrafyacılara kaynak olmuş ve bir çok coğrafyacı bu haritadan yararlanarak harita çizmiştir.


Piri Reis:  Ünlü Türk denizci olarak tanınan Piri Reis de bu konu üzerinde çalışmalar yapmıştır. Piri Reis tarafından çizilen dünya haritası döneminin en kapsamlı dünya haritasıdır. Çizmiş olduğu dünya haritası dışında haritacılık ve coğrafya üzerine farklı  eseri bulunmaktadır. Piri Reis yaşadığı dönemlerde çizmiş olduğu harita ile üstad olarak kabul edilmiştir. Eşkal name en meşhur eserlerindendir.


Matrakçı Nasuh: Osmanlı da adini çokça duyuran bir bilim insanidir. Dünyada haritacılık usulünü minyatüre uygulayan ilk bilim insanı olarak da tanınmaktadır.



Seydi Ali Reis: Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve dağların buna engel teşkil etmediğini söylemiştir. Haritacılık ve denizcilik üzerine yazdığı eserler birçok dile çevrildigi bilinmektedir. Miratül Memalik adlı unlu bir eseride bulunmaktadır.


Ali Macar Reis: 16. asrın en büyük bilim insanları arasında yer almıştır. Çizdiği haritalar bir atlas oluşturmuştur. Anadolu cografyasina ozel bolgeler halinde bir harita olusturmustur. Ayrica Karadeniz dogu akdeniz ege italya ingiltere haritalari ozel olusturdugu haritalardandir. Oluşturduğu haritaları bir atlas üzerinde yayınlamıştır.



Mehmet Aşık ve Tunuslu Ahmet: 16 yüzyılda birer Dünya haritası çizmiştir. Ancak bundan başka eserleri varsa da bilinmemektedir.


Katip Çelebi: coğrafya ve haritalar üzerine farklı eserleri bulunmaktadır. Bazı eserleri yayınlanmıştır. Cihannüma, Keşf-üz Zunun, Kozmoğrafya bilindik eserleri arasındadır.



Abdurrahman Efendi: Türkçe olarak ilk atlası oluşturmuştur.




Süleyman Asaf: 1895 yılında sadece İstanbul Boğazına ait bir adet çizimi bulunmaktadır.




Kaynak: Ünlü Türk Coğrafyacılar kimlerdir isimleri nelerdir

( http://www.patnos.com/unlu-turk-cografyacilar-kimlerdir-isimleri-nelerdir-106h.htm )

Yorumlar